kemoterapi nedir?
Kemoterapi, kanser
hücrelerini yok etmek veya bu hücrelerin büyümesini kontrol
altına alabilmek için antikanser ilaçlarla yapılan tedavidir. Fakat bu
tedavi yalnızca kanserli hücreleri etkilemekle kalmıyor aynı zamanda bir
kısım normal, sağlıklı hücreleri de etkiliyor. Kemoterapiden en çok
etkilenen hücreler kemik iliği, mide -bağırsak sistemi, saç kökü hücreleri
gibi hızla çoğalan hücrelerdir.
Peki, kemoterapi
gören hastalar nasıl beslenmeliler?
Kemoterapi
sırasında kan değerleri düşerse beslenme nasıl olmalıdır?
Tedaviye
bağlı olarak kan değerleri düşebilir demiştik. Bu durumda yorgunluk,
halsizlik görülebilir. Ayrıca vücut enfeksiyonlara daha yatkın hale
gelebilir. Bu nedenle beslenmede alınacak önlemlerin başında
hijyen gelmektedir. Ayrıca eller yemek hazırlarken ve yemek yemeden önce
sabunla ve iyi yıkanmalıdır. Dışarıda yemek yerken çiğ sebze ve meyveler,
tercih edilmemelidir. Evde çiğ sebze ve meyve yenmeden önce de sirkeli
suda bekletilmelidir ve bol suyla yıkanmalıdır. Mümkünse sebze ve ince
kabuklu meyveler çiğ tüketilmemelidir (elma, ayvavb.) Yemeklerin buhar
basınçlı tencerede pişirilmesi tercih edilmelidir. Bu sayede
beslenme açısından enfeksiyonlardan korunmak kolaylaşır.
Kemoterapi sonrasında bulantı ve kusma varsa neler yapılabilir?
Bulantı ve/veya
kusma, tedavinin yan etkisidir. Ve kemoterapi nedeniyle ise tedaviyi
aldığınız gün başlayabilir ve sonrasındaki 3 gün devam edebilir. Ancak
bazı tedavilerde bulantı ve kusma hiç olmayabilir. Kemoterapide bulantı ve
kusmanın olası diğer nedenleri arasında ağrı, hastalık, ilaçlar ve
stres de olabilir.
Beslenmede
bulantı ve kusmaya karşı alınabilecek önlemler;
- Günde 3 büyük öğün yerine daha
küçük porsiyonlardan oluşan 6-8 öğün yenilebilir.
- Ağzınızdaki kötü tadı
uzaklaştırmak için ağzınızı yemekten önce gargara ile çalkalayın.
- Baharatlı ,acılı ve sıcak
yemekler yerine yumuşak, ılık yenebilen gıdaları tercih edin.
- Aşırı tatlı, yağlı, baharatlı
gıdalar bulantınızı arttırabilir.
- Meyve suyu ve tuzsuz ayran
içilebilir.
- Mentollü, limonlu şeker gibi
şekerler kötü tadı azaltabilir.
- Eğer çok miktarda kusuyorsanız dehidratasyon(vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun olabilir. Bu sürede sıvı almaya dikkat edin.
Ağızda acı ve metalik tat oluşuyorsa bunu azaltmak için neler yapılabilir?
- Şekersiz limonlu naneli
şekerler yiyebilirsiniz.
- Yemeklerinizi fesleğen, biber,
biberiye gibi baharatlarla veya sarımsak gibi lezzet vericilerle,
soslarla tatlandabilirsiniz.
- Metal çatal, bıçak yerine
plastik malzemeler kullanabilirsiz.
- Yemeklerinizi limon, sirke veya
turşularla birlikte kullanabilirisiz. Ancak ağzınızda veya
boğazınızda yara varsa bunlar sakıncalı olabilir.
- Eğer kırmızı et yemekte
zorlanıyorsanız, protein yönünden zengin diğer yiyecekleri tercih
edebilirsiniz. Örneğin kurubaklagiller, balık, yumurta, tavuk, süt, yoğurt
vb.
Kemoterapi
bittikten sonra hastalığın tekrarlamasını önlemede yardımcı
olabilecek beslenme önerileri;
• İdeal
vücut ağırlığınızda olun.
• Yeterli ve dengeli beslenin.
• Yağ tüketimini azaltın. Doymamış yağ asidi içeren yağları
(soya, zeytinyağı, mısırözü, ayçiçeği, kanola yağı ) tercih edin.
• Et ürünlerinin yağsız olanlarını tercih edin.
• Aşırı tuzdan özellikle sakının.
• Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.
• Sebze yemeklerini kendi suyuyla pişirin ve hemen tüketin.
• Haftada 2 porsiyon kurubaklagil yemekleri tüketin.
• Ekmeğin tam tahıllı olanını tercih edin.
• Günde 2-3 bardak yağı azaltılmış süt ve/veya süt ürünleri ile beslenin.
• Doğal besinlerle beslenmeyi tercih edin.
• Besinlerin saklama koşullarına dikkat edin.
• Yiyecekleri hazırlarken kızartma, kavurma, tütsüleme yerine
ızgara, fırında, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanın.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder